>Jag har en gammal kokbok från -44 och där finns det väldigt många bra recept.
Jag har länge bakat lussekatter efter receptet i den boken, och har bara gjort några små modifieringar (som att räkna om till vikt, och ta bort några ingredienser).

Det allra härligaste med receptet är att man inte behöver något mjöl alls när man bakar ut lussekatterna. Man vill ju inte direkt ha mjöliga lussekatter och degen är så smidig att den inte fastnar någonstans.

Här är receptet:

500 g kall mjölk
50 g jäst
200 g rumsvarmt smör
1-2 g saffran
170 g socker
1000 g mjöl

Jag körde degen 9 minuter ungefär, lät vila i två timmar (den jäser långsamt) innan jag bakade ut.

När det gäller att rulla ut deg så bör man inte rulla ut den i ett svep. Risken att man drar sönder glutentrådarna är stor, så därför rullar jag ut i etapper:

Jag rullar en bit lite lätt för att få slät yta och sen rullar jag ut den en bit, börjar med nästa och fortsätter så. Då får degen vila emellan den dras ut och blir mycket lättare att rulla ut till en lång rulle. Dessutom slipper man det här:

Så ser degen ut när man dragit sönder glutentrådarna!


Mina barn gillar inte russin, så jag brukar skippa dem. Så stor skillnad tycker inte jag det blir.


Låt jäsa väl, gärna med vattenånga!
Jag gräddade i 175 grader (varmluft) i 10 minuter.

Jag brukar aldrig pensla mina vetebröd med ägg, jag tycker de får en konstig yta då. Så jag kör dem utan någonting på, och enligt mig blir de bäst så!

l