Eftersom faktiskt inte alla har en degblandare och för att jag måste testa saker, så bestämde jag mig för en handknådad deg igår.

Men jag vet av tidigare erfarenhet att brödet oftast inte blir lika bra med bara handkraft, så därför tänkte blanda det med lite autolys.

Jag testade lite av det här i somras, och fick sedan lite fina autolystips av Johan Sörberg.

Nu tänkte jag kombinera två tekniker, autolys och handknådning och petade dessutom in lite surdeg också.

Här är ingredienserna, minus surdegen. Kanske ni redan nu ser vilket katastrofalt misstag jag gjorde?

Jag geggade helt enkelt ihop ingredienserna med en gaffel:

50 g rågsurdeg

450 g vatten

10 g jäst (Nu blir jag lynchad av surdegsfantasterna)

20 g honung

750 g vetemjöl special (egentligen kan man använda vanligt vetemjöl eftersom degen ändå inte knådas så hårt, men jag hade inte det hemma)

Har ni upptäckt felet ännu?

Degen fick sedan stå inplastad i ca 1 timme. Detta för att börja bilda gluten, själva jäsningen hände det inte så mycket med, eftersom vattnet var kallt och vi även har ganska kallt inomhus.

Nu tog jag upp degen och knådade intensivt i tio minuter. Ta i rejält, med bra tryck i handflatorna. Ingen  vila!

Vad man ska tänka på är att inte knåda in en massa extra mjöl i degen. Mjöla ytterst sparsamt på bordet och ha en liten hög mjöl bredvid dig att doppa händerna i bara.

Som ni ser blir man kladdig, men det får man stå ut med. Annars kan man göra som en tjej jag träffade på en fest häromveckan, låta bli att baka för att slippa kladdet..

Redan nu hade jag fått till ett hyfsat glutennät, inte ultimat, för ni ser att det spricker lite, men ändå ganska bra. Ta en bit deg och rulla till en boll, platta till och jobba ut den så tunt du kan.

Nu fick degen vila en timme till i bunken innan jag plockade upp den igen, och gav den en omgång på tio minuter till. Nu började degen bli smidig och släpper fint från bänken utan mjöl.

Nu har degen faktiskt fått ett bra glutennät och går att göra tunn och fin!

Nu fick degen jäsa ca 1,5 timme i fred. Sedan bakade jag ut den till 2 st baguetter på 150 g och två limpor på 450 g styck.

Använd inte för mycket mjöl på bänken!

Koka upp vatten och sätt i en kastrull i botten av den avstängda och kalla  ugnen, sätt in plåtarna och stäng luckan. Nu har du gjort ett eget jässkåp. Låt bröden jäsa därinne tills de känns dallriga och luftiga om du petar lätt på dem. Se här!

Grädda baguetterna i 250 grader i ca 12 minuter och limporna i 200 grader i 25 minuter. Gäller för varmluftsugn, utan varmluft kan du behöva öka värmen ca 25 grader.

Brödet blev luftigt och segt!

Fungerade alldeles utmärkt utan degblandare.

Men, har ni sett vad jag glömde?

Saltet!

Vilken miss, måste ha att göra med att när jag kör i degblandare väger jag upp det efteråt och lägger i den efter degen är i stort sett färdigkörd. Gammal vana som satt, och nu när jag gjorde saker lite annorlunda så glömdes det bort.

Men med smör och ganska salt ost funkade det ändå.

Eller blir jag evigt bannlyst från allt vad bakning heter nu?